10 Χρόνια
Art Shop
Gallery
Exhibitions

Το Αυγό (του Κόκορα)

Ράνια Φραγκουλίδου

H ανδρική κυριαρχία ή υπεροχή (machismo) είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με ρίζες στη διαχρονία και πλήττει εξίσου τα δύο φύλα. Τα ελλείμματα της ισότητας και της ελευθερίας έχουν αιτιάσεις που εδράζονται στον τρόπο που δομήθηκαν κάποιες μορφές εξουσίας στην εκπαίδευση, την θρησκεία, την εργασία, την οικιακότητα, με αμυδρές τις μνήμες από το κυνήγι και κάψιμο των μαγισσών στον Μεσαίωνα, ως «γυναίκες επικίνδυνες» για τα χρηστά ήθη.

Οι αναπαραστάσεις ανδρών και γυναικών δεν οικοδομούνται per se. Χάρη στην «αστυνόμευση» της έμφυλης ταυτότητας, ευθυγραμμίζονται με κανονιστικά πρότυπα εμφάνισης και συμπεριφοράς, εδραιώνοντας έτσι την κοινωνική ταξινόμηση και ιεραρχία. Οι άνδρες πρέπει να φέρονται «σαν» άνδρες και οι γυναίκες αναπτύσσουν ή υιοθετούν στρατηγικές επιβίωσης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο: από την βουβή οδύνη, την παθητικότητα έως και την έκφραση πατριαρχικής συμπεριφοράς. Από το γνωμικό του Jean de La Bruyère (1687) «οι γυναίκες είναι των άκρων, είναι είτε καλύτερες, είτε χειρότερες από τους άνδρες», έως την διαπίστωση της Virginia Wolf ότι «οι άνδρες ανησυχούν περισσότερο για την δική τους ανωτερότητα, παρά για την κατωτερότητα των γυναικών», καταλήγουμε, αν μη τί άλλο, στην συγχρονική εμφάνεια-δημοσιοποίηση των βίαιων/εγκληματικών συμπεριφορών του pater familias και κατά τι λιγότερο στην αποσιώπηση.

Η ενότητα των έργων «Το Αυγό (του κόκορα)» θέτει ερωτήματα για τον αγκυροβολημένο βίο, ψηλαφίζει την κατάσταση εσωτερικής σύγκρουσης του εγώ, την σωματική και συμβολική βία της ανδρικής κοινωνιοδικίας. Επιπρόσθετα, αν και υπερθεματίζουμε για την ευρωπαϊκή πολιτειότητα (the notion of European citizenship), «το δικαίωμα να έχουμε δικαιώματα» μάλλον δεν αναλογεί  σε μετανάστες και πρόσφυγες, όπου στην αναζήτηση νέων τόπων η θηλυκότητα και τα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, ειδικά εν καιρώ πολέμου.

Οι στρατηγικές του αιώνιου θηλυκού, το απεχθές βάρος (για τους ίδιους τους άνδρες) της αρρενωπότητας και οι κοπιώδεις προσπάθειες αυτοπραγμάτωσης εν τέλει εν κενώ;

 Ότι ο φεμινισμός είναι ίσως από τις τελευταίες μας ευκαιρίες να εκδημοκρατίσουμε τις δημοκρατίες-κατά την Chantal Mouffe, μάλλον δεν ακούγεται γραφικό.

Ράνια Φραγκουλίδου

ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΣΑΝΤΑΣ 0

Login

Create an account

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της εμπειρίας σας σε ολόκληρο τον ιστότοπο, για τη διαχείριση της πρόσβασης στο λογαριασμό σας και για άλλους σκοπούς που περιγράφονται στη σελίδα πολιτική απορρήτου.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.